Američani so pripravili nov poskus lansiranja shujševalnega dietnega programa, ki ljudem pomaga doseči prave vnose kalorij in obenem dovoljšno količino beljakovin in vlaknin. Preizkus programa je trenutno v tretji klinični fazi.

Avtorji programa so se osredotočili na manj strog dietni načrt, saj je osrednji cilj programa osveščati uporabnike o prehrani in jih spodbujati k lastnim odločitvam o prehranjevanju. Ugotavljajo namreč, da je fleksibilnost pri odločanju o lastni prehrani pravi ključ do uspešnega hujšanja in posledično tudi zadržanja ustrezne telesne teže. Težava shujševalnih programov pa je običajno ta, da imajo uporabniki vnaprej predpisana živila in dieto, ki se je držijo nekaj mesecev, ob koncu programa pa s takšnim prehranjevanjem ne nadaljujejo, zato se tudi kilogrami radi vrnejo.

Novi shujševalni program pomaga uporabnikom sestaviti obrok z 80 g beljakovin in 20 g vlaknin dnevno, obenem pa jih omejuje pri preseganju dnevne količine 1500 kalorij. Program traja 12 mesecev, vključuje predavanja, individualne posvete in nenehno spremljanje napredka s strani dietetikov. Ti sledijo tudi rezultatom rednega tehtanja in seštevanju kalorij, uporabniki pa redno dobivajo tudi povratne informacije. Takšen način sodelovanja z uporabniki se trenutno kaže kot zelo uspešen.

Vir: Mindy H. Lee, Catherine C. Applegate, Annabelle L. Shaffer, Abrar Emamaddin, John W. Erdman, Manabu T. Nakamura. A feasibility study to test a novel approach to dietary weight loss with a focus on assisting informed decision making in food selection. PLOS ONE, 2022; 17 (5): e0267876 DOI: 10.1371/journal.pone.0267876