Britanska raziskava z Aston University je na 428 odraslih preverjala odnos med uživanjem sadja, zelenjave, sladkih in slanih prigrizkov ter njihovim fiziološkim zdravjem. Ugotovili so, da pogosteje kot ljudje uživajo sadje, manj možnosti za depresijo in siceršnje slabše mentalno stanje imajo.

To pomeni, da je za zdravje pomembnejša pogostnost uživanja sadja kot pa zaužita količina. Prav tako so ugotovili, da slani prigrizki, npr. čips, ki imajo malo hranil, povzročajo anksioznost.

Raziskovalci so v študiji preverjali faktorje, kot so starost, splošno zdravje, telesna aktivnost. Izsledki so pokazali, da imajo tako sadje kot slani prigrizki vpliv na naše psihološko zdravje. Zanimivo, med uživanjem zelenjave in psihološkim zdravjem posameznikov povezave niso našli.

Zakaj je tako? Tako sadje kot zelenjava sta bogata z antioksidanti, vlakninami in mikrohranili, ki pomembno vplivajo na delovanje naših možganov. Med kuho pa se ta hranila v določeni meri izgubijo. Sadje običajno jemo surovo, zato ima potencialno močnejši vpliv na naše psihološko zdravje.

Britanci bodo v skrbi za ohranjaje zdravja prebivalcev v kratkem omejili ponudbo »nezdravih« prigrizkov pri blagajnah, ki spodbujajo impulzivne nakupe. Ideja ni slaba, se jim bomo pridružili?

Vir: Nicola-Jayne Tuck, Claire V. Farrow, Jason Michael Thomas. Frequency of fruit consumption and savoury snacking predict psychological health; selective mediation via cognitive failures. British Journal of Nutrition, 2022; 1 DOI: 10.1017/S0007114522001660