Avstralska študija, ki spremlja razvoj prezgodaj rojenih otrok v obdobju 7 let, je med drugim ugotovila tudi posebne koristi materinega mleka pri tovrstni skupini otrok. Nedonošeni otroci imajo namreč pogosteje slabše učne sposobnosti na področju matematike, branja in celo pogosteje razvijejo motnje pozornosti. Omenjena študija pa je pokazala, da uživanje materinega mleka pri nedonošenčkih lahko vodi do boljšega razvoja v otrokovih poznejših letih. Pomembno je, da otroci prejemajo materino mleko takoj po rojstvu in tudi pozneje, ko ne bivajo več na oddelku intenzivne nege.

Raziskovalci so študijo opravili na 586 nedonošenih otrocih in ob tem spremljali tako količino materinega mleka kot trajanje dojenja. Ugotovili so, da so dojeni otroci pri sedmih letih dosegli boljši IQ in manj primerov pojava motnje ADHD.

Strokovnjaki opozarjajo, da je študija zgolj opazovalne narave in da lahko na intelektualne sposobnosti otrok vplivajo tudi drugi, trenutno še neidentificirani faktorji. Vsekakor pa je pomemben tudi ta zaključek, ki potrjuje vsesplošno koristnost dojenja.

Vir: Mandy B. Belfort, Emma Knight, Shikha Chandarana, Emmanuella Ikem, Jacqueline F. Gould, Carmel T. Collins, Maria Makrides, Robert A. Gibson, Peter J. Anderson, Karen Simmer, Henning Tiemeier, Alice Rumbold. Associations of Maternal Milk Feeding With Neurodevelopmental Outcomes at 7 Years of Age in Former Preterm Infants. JAMA Network Open, 2022; 5 (7): e2221608 DOI: 10.1001/jamanetworkopen.2022.21608