Uživanje sladkorja je povezano z večjimi zalogami maščob okrog srca in v trebuhu, ki sta rizična za zdravje. Ko zaužijemo preveč sladkorja, se ta pretvori v maščobo in shrani. Tako maščobno tkivo, ki je locirano okrog srca in v trebuhu, v telo sprošča škodljive spojine.

Raziskovalci so zbrali podatke v kuntinuirani kohortni študiji v različnih zdravstvenih centrih v ZDA, tako da so vključili skupaj 3070 udeležencev starih med 18 in 30 let. Vnos hrane in pijače so spremljali kar 20 let, in sicer med letoma 1985 in 2005. Po 25 letih, leta 2010 so udeležencem naredili CT prsi in trebuha, da bi izmerili volumne maščobe v trebuhu in okrog srca.

Raziskovalci so ugotovili, da je vnos sladkorja v obdobju 20.tih let povezan z volumnom maščobe kasneje v življenju. Višji vnosi tako sladkanih pijač kot dodanega sladkorja s hrano so povezani s postopnim nastajanjem zalog maščob okrog notranjih organov. To velja za različne sladkorje, ne le za saharozo, temveč tudi za različne sladkorne sirupe, glukozo, fruktozo, sukrozo in maltozo.

Vir: So-Yun Yi, Lyn M Steffen, James G Terry, David R Jacobs, Daniel Duprez, Brian T Steffen, Xia Zhou, James M Shikany, Lisa Harnack, John J Carr. Added sugar intake is associated with pericardial adipose tissue volumeEuropean Journal of Preventive Cardiology, 2020; 204748732093130.