Okužbe s Clostridium difficile zdravijo s sodobnejšim pristopom transplantacije črevesne mikrobiote, ki se je izkazala ne le za cenejšo temveč tudi učinkovitejšo alternativo.

Okužba črevesja s Clostridium difficile običajno prizadene hospitalizirane bolnike s pridruženimi stanji in starejše od 65 let. Skoraj 30 % bolnikov s tem stanjem se okužba ponovi vsaj enkrat. Ponovitev okužbe je povezana z višjim tveganjem za smrtnost in se običajno zdravi z antibiotiki.

Fekalna transplantacija mikrobiote je terapija, ki jo je uvedel prof. Peter Hawkey in njegova ekipa na Univerzi v Birminghamu. Črevesno mikrobioto in druge sestavine fekalij odvzamejo zdravemu donatorju po cevi in jo skozi nos vpeljejo v črevesje bolnika. Taka terapija vodi v višjo stopnjo ozdravitev in manjše število ponovitev okužbe kot pri terapiji z fidaomicinom in vankomicinom kot najpogosteje uporabljenima antibiotikoma za to indikacijo.

Raziskovalci so analizirali rezultate randomiziranih kontroliranih poskusov, opazovalnih študij in ekspertnih mnenj v Združenem kraljestvu. Zanimali so jih učinki, stroški, potrebni viri in kakovost življenja vseh 4 možnosti zdravljenja, da bi ugotovili, pri katerem gre za najboljše razmerje med vloženim in rezultati.

Rezultati te analize so pokazali, da sta obe metode fekalne transplantacije mikrobiote cenejši kot standardno zdravljenje z antibiotiki. Pri tem je bila metoda z nazo-gastrično intubacijo cenejša od kolonoskopske transplantacije. Je bila pa kolonoskopaska transplantacija malo učinkovitejša. Najdražji in najmanj učinkovit je vankomicin.

Vir: Zainab I Abdali, Tracy E Roberts, Pelham Barton, Peter M Hawkey. Economic evaluation of Faecal microbiota transplantation compared to antibiotics for the treatment of recurrent Clostridioides difficile infectionEClinicalMedicine, 2020; 24: 100420