Iz Združenja za prehranska dopolnila smo prejeli obvestilo, da se je italijansko Ministrstvo za zdravje odločilo sprejeti posebno opozorilo za označevanje prehranskih dopolnil, ki vsebujejo izvlečke ali pripravke iz rodu rastline Curcuma (Curcuma longa L., Curcuma xanthorrhiza Roxb in Curcuma zedoaria (Christm.) Roscoe). Opozorilo odsvetuje uporabo pri posameznikih s spremenjenim delovanjem jetrno-žolčnih funkcij ali z nekaterimi obolenji žolčnika. V primeru sočasnega jemanja zdravila se pred uživanjem priporoča posvet z zdravnikom.

Nov italijanski predpis z dne 26. julija 2019, ki vsebuje spremenjen pozitiven seznam rastlin v Prilogi 1, najdete na sledeči povezavi.

Prehranska dopolnila, ki vsebujejo izvlečke ali pripravke iz kurkume, morajo biti v Italiji označena s posebnim opozorilom in skladno z določbami tega predpisa najpozneje do 31. decembra 2019.

S 1. januarjem 2020 morajo v Italiji vsa prehranska dopolnila na trgu, ki vsebujejo izvlečke ali pripravke iz kurkume (vključno s kurkumo v prahu), ki zaradi uporabe v EU pred 15. majem 1997, ne zapadejo v obseg novih živil, na označbi izdelka vsebovati prej omenjeno opozorilo.

S 1. januarjem 2020 v Italiji trženje prehranskih dopolnil, ki na označbi vsebujejo trditve, kot so »delovanje jeter«, »prebavna funkcija« in/ali »delovanje prebavnega sistema«, ne bo več dovoljeno.

S 1. januarjem 2020 bo v Italiji potrebno v seznamu sestavin na označbi prehranskih dopolnil, ki vsebujejo izvlečke iz »Curcuma spp.«, sestavljene iz 95 % kurkumina ali kemično vnaprej določene snovi, zapisati “Kurkumin”, ki mu sledi z latinskim imenom naveden rastlinski vir, iz katerega je le-ta proizveden (npr. »Kurkumin iz Curcuma longa L. …«).

Ukrepi so posledica neželenih dogodkov, ki so se pojavili po jemanju zelo variabilnih odmerkov kurkumina in so bili pogosto povezani z drugimi sestavinami za povečanje absorpcije.

Vzroki za holestatični hepatitis so verjetno povezani s posameznikovo dovzetnostjo za bolezen, predhodnimi spremembami (tudi latentnimi) jetrno-žolčnih funkcij ali celo s sočasnim uživanjem nekaterih zdravil.