Kot ugotavlja raziskava na vinskih mušicah, restriktiven način prehrane lahko izboljša vid in tako vpliva na celotno življenjsko dobo. Raziskovalci so študijo izvedli na vinski mušici zaradi njene kratke življenjske dobe.

Vse celice v našem organizmu so navajene na cirkadiani ritem, torej na spremembo v svetlobi, temperaturi, ki sta povezani s sončnim vzhodom in potekom dneva. Takšen ritem vpliva na vsa živa bitja, tako na ljudi kot živali. Izkazalo se je, da motnje v cirkadianih ritmih pospešujejo staranje oči. Z restriktivnimi dietami pa z leti ojačamo cirkadiane ritme. Raziskava na vinski mušici demonstrira podaljšanje njene življenjske dobe s spodbujanjem homeostaze v cirkadianih ritmih, ki ščitijo vidni sistem pred starostjo oziroma svetlobnimi poškodbami. Omejevalna prehrana namreč prepreči aktivacijo fotoreceptorjev, ki skrajšujejo življenjsko dobo. Z intenzivnejšo inaktivacijo fotoreceptorja, ki jo dosežemo z mutacijo rodopsina muh, ki živijo v konstantni temi, podaljšujemo njihovo življenjsko dobo ob z nutrienti bogati prehrani.

Študija ugotavlja, da je oko od prehrane odvisen modulator življenjske dobe in kaže, da je vid antagonističen pleiotropični proces, ki prispeva k staranju organizma.

Vir: Brian A. Hodge, Geoffrey T. Meyerhof, Subhash D. Katewa, Ting Lian, Charles Lau, Sudipta Bar, Nicole Y. Leung, Menglin Li, David Li-Kroeger, Simon Melov, Birgit Schilling, Craig Montell, Pankaj Kapahi. Dietary restriction and the transcription factor clock delay eye aging to extend lifespan in Drosophila Melanogaster. Nature Communications, 2022; 13 (1) DOI: 10.1038/s41467-022-30975-4