Genetske variacije v koži lahko oblikujejo našo naravno zaščito pred soncem.

Britanski raziskovalci so pregledali genom več kot pol milijona Britancev. Našli so več novih genov povezanih s kožo, ki vplivajo na naš status vitamina D in niso povezani z barvo kože. Vplivajo pa na našo sposobnost tvorbe vitamina D glede na koncentracijo melanina v koži. Za tvorbo vitamina D, ki ga nekateri imenujejo tudi hormon sonca, je potrebna osvetlitev kože s soncem. Variacije v naših genih pa vplivajo na učinkovitost te tvorbe. Genetske variante v HAL genu lahko spremenijo koncentracijo majhne molekule v koži, ki deluje kot zaščitni faktor pred soncem. Ta molekula absorbira UVB svetlobo. Ta svetloba pa je del svetlobnega spektra, ki ga naše telo uporablja za tvorbo vitamina D. Količina te molekule v naši koži tako vpliva na količino vitamina D, ki ga tvorimo.

Raziskovalci so našli kar 143 genskih lokacij povezanih s koncentracijo vitamina D v našem telesu. Pred tem pa so poznali samo 6 takih regij.

Rezultati tudi podpirajo hipotezo, da so nizki nivoji vitamina D v telesu posledica slabega zdravstvenega stanja.

Vir: Joana A. Revez, Tian Lin, Zhen Qiao, Angli Xue, Yan Holtz, Zhihong Zhu, Jian Zeng, Huanwei Wang, Julia Sidorenko, Kathryn E. Kemper, Anna A. E. Vinkhuyzen, Julanne Frater, Darryl Eyles, Thomas H. J. Burne, Brittany Mitchell, Nicholas G. Martin, Gu Zhu, Peter M. Visscher, Jian Yang, Naomi R. Wray, John J. McGrath. Genome-wide association study identifies 143 loci associated with 25 hydroxyvitamin D concentrationNature Communications, 2020; 11 (1) DOI: 10.1038/s41467-020-15421-7