Ameriška študija je pokazala, da mediteranski način prehranjevanja lahko pripomore k boljšemu delovanju možganov pri starostnikih. V raziskavo je bilo vključenih 116 zdravih odraslih, starih med 65 in 75 let.

Raziskovalci so na podlagi študije ugotovili, da so za dobro kognitivno delovanje možganov še posebej pomembne zadovoljive količine omega-3 in omega-6 maščobnih kislin, karotenoidov, likopena, riboflavina, folata ter vitaminov B12 in D. Omega-3 maščobe najdemo v ribah, oreščkih in npr. v brstičnem ohrovtu, omega-6 maščobe pa v lanenih in bučnih semenih, pinjolah in pistacijah. Likopen je rdeči pigment v paradižnikih in lubenicah, alfa- in betakarotenoidi pa dajejo barvo npr. korenju.

Vsebnost zgoraj navedenih snovi v telesih testirancev so raziskovalci preverjali z biomarkerji v krvi in magnetno resonanco, testiranci pa so se preizkusili tudi v nekaterih kognitivnih testih. Ugotovili so, da je povezava med boljšo funkcionalnostjo možganov in kognitivnim odzivom povezana z zadovoljivo količino ustreznih hranil.

Vir: Christopher E. Zwilling, Tanveer Talukdar, Marta K. Zamroziewicz, Aron K. Barbey. 2019. Nutrient biomarker patterns, cognitive function, and fMRI measures of network efficiency in the aging brain. NeuroImage.