Mikroorganizmi na jeziku nam lahko pomagajo pri diagnozi odpovedi srca. Jeziki bolnikov s kroničnim popuščanjem srca so že na pogled popolnoma drugačni kot jeziki zdravih ljudi. Jeziki zdravih ljudi so svetlo rdeči z oblogo. Bolniki s srčnim popuščanjem imajo bolj rdeč jezik z rumeno oblogo in izgled se spreminja s slabšanjem njihovega stanja.

Študija je pokazala, da je sestava, količina in sevi dominantnih bakterij v oblogi jezika drugačna pri bolnikih s srčnim popuščanjem kot pri zdravih ljudeh. Mikroorganizmi v oblogi jezika se prav tako razlikujejo pri ljudeh s pankreatičnim rakom od jezika zdravih ljudi. To pomeni, da gre lahko za zgodnji opozorilni znak pankreatičnega raka. Ker so določene bakterije povezane z imunostjo, so sklepali, da je mikrobno neravnovesje povezano z vnetji in povezanimi boleznimi. Prav vnetje in imunski odgovor pa igrata pomembno vlogo tudi pri popuščanju srca.

V študiji so preiskovali sestavo jezične mikrobiote pri udeležencih z in brez srčnega popuščanja. Vključili so 42 bolnišničnih pacientov s kroničnim srčnim popuščanjem in 28 zdravih posameznikov v kontrolni skupini. Nobeden od udeležencev ni imel oralnih, jezičnih ali dentalnih obolenj, ni trpel za infekcijami zgornjih dihal v zadnjem tednu, uporabljal antibiotikov ali imunosupresivov v zadnjem tednu, in med njimi ni bilo doječih ali nosečih žensk.

Za vzorčenje so uporabljali žlico iz nerjavečega jekla in sicer vsako jutro preden so si udeleženci umili zobe ali pojedli zajtrk. Za identifikacijo bakterij v vzorcih so uporabili tehniko 16S rRNA genskega sekvenciranja.

Raziskovalci so ugotovili, da imajo bolniki s srčnim popuščanjem skupne vrste mikroorganizmov v oblogi jezika. Na nivoju rodu so našli 5 kategorij bakterij drugačnih pri bolnikih s srčnim popuščanjem v primerjavi z zdravimi ljudmi. Prav tako so ugotovili, da z napredovalno stopnjo srčnega popuščanja pada količina Eubacterium in Solobacterium.

Vir: “Tongue microbes provide window to heart health.” ScienceDaily. ScienceDaily, 23 June 2020.