Tudi do 45 % smrti zaradi kardiovaskularnih bolezni je posledica razlilnih faktorjev, med katerimi prevladuje nezdravo prehranjevanje. Raziskovalci bolnišnice Brigham and Women’s Hospita so v sodelovanju s kolegi iz universe, natančneje Friedman School of Nutrition Science and Policy at Tufts University, analizirali vpliv 10 prehranskih faktorjev, vključno z vnosom sadja, zelenjave, oreškov in semen, predelanega mesa in tako naprej. Izračunali so stroške kardiovaskularnih bolezni zaradi slabih prehranskih navad. Skupina je zaključila, da stroški znašajo približno 300 dolarjev na osebo. S spremembo vsebine nakupovalne košarice lahko privarčujemo tudi 20 % stroškov zaradi kardiovaskularnih bolezni.

V teku raziskave so razvili model CVD PREDICT, s katerim so analizirali tveganje posameznika za razvoj različnih kardiovaskularnih bolezni in povezane stroške za reprezentativni vzorec  preiskovane populacije v starosti 35 do 85 let na podlagi njihovih obstoječih prehranskih navad. Potem so preračunali stroške kardiovaskularnih oboljenj za isti vzorec v primeru optimizacije njihove prehrane s spremembo vnosov 10 živil oziroma hranil.

84 % znižanja stroškov zdravljenja za 300 ameriških dolarjev na osebo se nanaša na akutno oskrbo. Največ so k znižanju stroškov prispevali 3 prehranski faktorji: vnos apredelanega mesa, nizek vnos oreškov in semen ter nizek vnos morskih sadežev oziroma omega 3 maščobnih kislin.

Le kako bi lahko s preventivnimi projekti na področju prehrane znižali stroške zdravstva pri nas?

Več informacij lahko preberete v članku:
Thiago Veiga Jardim, Dariush Mozaffarian, Shafika Abrahams-Gessel, Stephen Sy, Yujin Lee, Junxiu Liu, Yue Huang, Colin Rehm, Parke Wilde, Renata Micha, Thomas A. Gaziano. Cardiometabolic disease costs associated with suboptimal diet in the United States: A cost analysis based on a microsimulation model. PLOS Medicine, 2019; 16 (12): e1002981 DOI: 10.1371/journal.pmed.1002981