Ste vedeli, da uživanje sadja in zelenjave živahnejših barv – še posebej pri ženskah – lahko prepreči številne zdravstvene zagate?

Raziskovalci z ameriške University of Georgia ugotavljajo, da s pravim načinom prehranjevanja ženske lahko še dodatno izkoristijo prednost daljše življenjske dobe. Ženske namreč živijo nekoliko dlje kot moški, vendar se pogosteje srečujejo z določenimi boleznimi kot predstavniki nasprotnega spola. Z ustreznejšim načinom prehranjevanja je zato njihovo življenje lahko bolj kakovostno.

Ustrezen način prehranjevanja žensk lahko pripomore k preprečevanju bolezni, kot sta demenca in makularna degeneracija. K zdravju oči in možganov namreč bistveno prispevata dva specifična karotenoida, lutein in zeaksantin. Za ženske je zato še bolj kot za moške priporočeno pogostejše uživanje omenjenih karotenoidov. Živila, ki vsebujejo karotenoide, so npr. špinača, lubenica, paprika, paradižnik, pomaranče, korenje in sladki krompir.

Še ena raziskava torej, ki potrjuje, da ima hrana, ki jo uživamo preko celotnega življenja, močan vpliv na naše počutje in zdravje.

Vir: Billy R. Hammond, Lisa Renzi-Hammond. The influence of the macular carotenoids on women’s eye and brain health. Nutritional Neuroscience, 2022; 1 DOI: 10.1080/1028415X.2022.2084125