Bakterija, ki povzroča tuberkulozo (Mycobacterium tuberculosis), potrebuje za svoje preživetje tudi železo. Raziskovalci so preučili natančno strukturo transportnega proteina, ki skrbi za preskrbo bakterije z železom. Če je ta transport železa v bakterijo inhibiran, patogen ne more rasti. In prav to so nova vrata za razvoj tarčnih protituberkuloznih zdravil.

Beljakovina IrtAB sprejema mikobaktine v notranjost bakterije M. tuberculosis. Ta beljakovina lahko spremeni železo vezano na mikobaktin potem, ko je ta že v bakterijski celici. Potem pa se mikobaktin ponovno uporabi. Mikobaktini so sicer izredno majhne molekule, ki izjemno dobro vežejo prosto železo in jih izločajo M. tuberculosis, ko se aktivirajo v človeškem telesu.

Sedaj bo treba razviti učinkovino, ki bo blokirala površje IrtAB in s tem onemogočila njegovo delovanje.

Vir: Fabian M. Arnold, Miriam S. Weber, Imre Gonda, Marc J. Gallenito, Sophia Adenau, Pascal Egloff, Iwan Zimmermann, Cedric A. J. Hutter, Lea M. Hürlimann, Eike E. Peters, Jörn Piel, Gabriele Meloni, Ohad Medalia, Markus A. Seeger. The ABC exporter IrtAB imports and reduces mycobacterial siderophoresNature, 2020; DOI: 10.1038/s41586-020-2136-9