Bipolarne motnje vplivajo na do 2,4% človeške populacije. Gre za mentalna stanja, pri katerih posamezniki doživljajo ciklične in nenormalno izražena povzdignjena in/ali znižana razpoloženjska stanja. Med akutnimi epizodami so deli možganov, ki regulirajo čustva, manj aktivni in vodijo bodisi v manične višave ali depresivne nižine. Bolniki doživljajo bolečine, anksioznost, impulzivnost in iritabilnost.

S študijo so raziskovalci želeli ugotoviti, ali lahko s prehranskimi intervencijami pomagajo bolnikom z variabilnostjo razpoloženj med posameznimi epizodami. Prehranski načrt so oblikovali tako, da so spremenili nivoje specifičnih večkrat nenasičenih maščobnih kislin. Udeleženci so bili deležni take prehrane med običajno terapijo bipolarne motnje, vključno z zdravili. Že pred tem so raziskovalci pokazali, da zdravila za bipolarno motnjo spremenijo način metabolizma maščobnih kislin. Stranski produkti teh procesov aktivirajo različne dele imunskega sistema in se vključujejo v druge kemijske procese, ki vplivajo na percepcijo bolečine. Prav bolečina pa je običajen simptom ljudi z bipolarno motnjo.

Raziskovalci so menili, da lahko zaradi spremembe tipa in količine zaužitih maščobnih kislin, človeško telo začne proizvajati metabolite s specifičnim učinkom kot je zmanjšanje bolečine ali vnetja. Poskusna dieta je zmanjšala vnos omega 6 maščobnih kislin z redukcijo zaužitja rdečega mesa, jajc in določenih olj in povišanja vnosa omega 3 maščobnih kislin z uživanjem lanenih semen in mastnih rib kot sta tuna in losos. Udeleženci niso vedeli, kateri skupini pripadajo, dobili pa so natančna navodila za pripravo hrane in jedilnike.

Več kot 80 ljudi z bipolarno motnjo je sodelovalo pri poskusu s prehrano v trajanju 12 tednov. Dvakrat dnevno so izpolnili anketo na svojem mobilniku o svojem razpoloženju, bolečini in drugih simptomih. Prav tako so med študijo dajali vzorce krvi, v katerih so merili vsebnost maščobnih kislin. Rezultati so pokazali, da eksperimentalna dieta izboljša variabilnost razpoloženj pri ljudeh z bipolarno motnjo.

Vir: Erika F. H. Saunders, Dahlia Mukherjee, Tiffany Myers, Emily Wasserman, Ahmad Hameed, Venkatesh Bassappa Krishnamurthy, Beth MacIntosh, Anthony Domenichiello, Christopher E. Ramsden, Ming Wang. Adjunctive dietary intervention for bipolar disorder: a randomized, controlled, parallel‐group, modified double‐blinded trial of a high n‐3 plus low n‐6 diet. Bipolar Disorders, 2021; DOI: 10.1111/bdi.13112