Na trgu je precej izdelkov, ki vsebujejo seve probiotičnih bakterij rodu Lactobacilluis in Bifidus. Sedaj pa prihajajo na sceno še drugi, npr. Akkermansia, Christensenella in Firmicutes.

Za družino bakterij Akkermansia je značilno prehranjevanje s sluzjo, ki jo izloča črevesje. Pomaga okrepiti črevesno steno in zmanjševati vnetne procese. Akkermansia Muciniphila ima protivnetne učinke in pomaga ljudem s sindromom razdražljivega črevesja. Raziskave na miših so pokazale celo učinkovanje pri zmanjševanju debelosti in sladkorne bolezni. Količino bakterij iz družine Akkermansia lahko v črevesju povečamo z uživanjem hrane, bogate s polifenoli, npr. čokolade, oreščkov, jagodičevja, različnih čajev in rdečega vina. V pravi meri, seveda.

Bakterije Christensenella najpogosteje najdemo pri vitkejših ljudeh, še posebej pri tistih, ki uživajo manj pestro prehrano, a brez težav ohranjajo vitko telo. Ta vrsta bakterij se pojavlja dedno in trenutno še ne obstajajo dokazi, da učinkuje tudi kot probiotik.

Bakterije Firmicutes predstavljajo velik del človeškega mikrobioma. Pomagajo pri prebavi maščob, v večjih količinah so prisotne pri ljudeh, ki uživajo hrano z veliko maščobami in sladkorja. Prav zato so pogosto povezane z debelostjo in sladkorno boleznijo. Da bi zmanjšali količino prisotnih bakterij Firmicutes v našem črevesju, moramo zmanjšati vnos sladkorja in predelanega škroba.

Vir: The Good Gut. 2019. Complete Guide to Probiotic Bacteria. http://www.thegoodgut.org/guide-to-probiotic-bacteria/