Pomeni Brexit spremembo na trgu prehranskih dopolnil?

 

Ljubljana, 21. februar 2019

V pričakovanju izida Brexita, ki naj bi bil dokončno izvršen 29. marca 2019, praktično cel svet, še posebej pa Evropska unija, pričakuje nekatere spremembe tudi na področju živilske industrije. Velika Britanija je na primer pomembna izvoznica moke, pri čemer je kar 95 % izvozi v druge države EU. Od izida Brexita pa bo odvisna tudi menjava številnih drugih dobrin iz kategorije hrane in pijač.

Po podatkih baze P3 Professional je na slovenskem trgu prisotnih več sto različnih prehranskih dopolnil, ki so proizvedena v Veliki Britaniji. Med njimi najdemo npr. blagovne znamke Amix Nutrition, Nelsons, Pukka Herbs, Terranova, Viridian, Vitabiotics in številne druge. Za nekatere slovenske dobavitelje izdelkov pa so Britanci celo najpomembnejši partnerji.

Med britanskimi prehranskimi dopolnili na naših policah boste našli rastlinske izvlečke in vitamine, pogosto pa tudi različne posušene rastline. Med izdelki, ki prihajajo iz Britanije, so pogosto dopolnila, ki so namenjena športnikom in rekreativcem in pa blagovne znamke, ki pokrivajo celoten spekter prehranskih dopolnil. Najdemo jih torej v vseh P3 kategorijah.

Kot narekujejo tudi siceršnji trendi, se prehranska dopolnila, ki izvirajo iz Velike Britanije, najpogosteje nahajajo v obliki kapsul in tablet, veliko pa je tudi izdelkov v obliki prahu in pa kapljic. Britanci pri svojih izdelkih večjo pozornost posvečajo tudi sestavinam, ki so vse pogosteje primerne tudi za uporabo med vegetarijanci in vegani.

Na prvi pogled gre za možnost dveh scenarijev; ali se bodo Britanci odrekli evropskemu trgu oziroma ali se bomo Evropejci odrekli britanskim prehranskim dopolnilom. Čas bo pokazal verjetno zelo kreativne odzive vseh deležnikov na trgu, ne glede na politične korake katerekoli strani v tem zapletu.