Evropska unija ima razvito mrežo medsebojnega obveščanja o neustreznih prehranskih dopolnilih, ki prihajajo na evropski trg in predstavljajo potencialno nevarnost za potrošnike. V zadnjem času se je na evropskih trgih pojavilo veliko izdelkov s prepovedanimi substancami, ki lahko resno ogrozijo zdravje uporabnikov. Vsi izdelki so bili ukinjeni oziroma odpoklicani. V nadaljevanju predstavljamo nekaj najpogostejših primerov.

Madžari so v dveh prehranskih dopolnilih (Ingenium Nutritional in SPX), uvoženih s Kitajske, našli prepovedane substance sildenafil, thioaildenafil in tadalafil. Vse tri substance so prepovedane za uporabo v živilih, torej tudi v prehranskih dopolnilih, poznamo pa jih kot glavne sestavine zdravil za zdravljenje erektilnih motenj. Prehranskih dopolnil seveda ne smemo zamenjevati z zdravili. Zdravila zdravijo, proizvaja in distribuira pa se jih, za razliko od prehranskih dopolnil, v kontroliranih pogojih. Zdravilne učinkovine v prehranskih dopolnilih lahko povzročijo veliko škodo v krvnem obtoku in živčevju in so še posebej nevarne, če jih posameznik uživa nevede.

Tudi Čehi so v prehranskemu dopolnilu z imenom Maxxes food zasledili sildenafil, znano substanco za dvigovanje libida. Francozi so s trga umaknili pijačo Moose Juice, ki naj bi v 500 ml vsebovala 40 mg vitamina B6, kar je mnogo več od zgornje meje, ki jo določa Evropska agencija za varnost hrane (EFSA) in znaša 25 mg za odraslo populacijo.

 

Kaj pa na Zahodu?

Celo Američani so aktivni pri odkrivanju škodljivih substanc v prehranskih dopolnilih. Ugotovili so na primer, da ima izdelek Miracle Rock 48 podoben učinek kot zdravilo Viagra, v izdelku Miracle Diet 30 pa so odkrili prisotnost fenolftaleina, ki pri posamezniku lahko povzroči motnje v prebavi, neobičajen srčni utrip in celo raka.

EFSA opozarja opozarja na previdnost pri prehranskih dopolnilih, ki vsebujejo izvleček čaja in čebelje pridelke, saj se je kot problematičen izkazal alkaloid pirolizidin, ki pri uživalcih lahko povzroči zdravstvene zaplete.

Nizozemci so pripravili statistiko preiskanih izdelkov med letoma 2015 in 2016. Več kot 60 % proučenih izdelkov je vsebovalo prepovedane substance, predvsem snovi za povečevanje libida, hujšanje in izdelke za izgorevanje maščob. Poleg sildenafila so v izdelkih odkrili tudi sibutramin in amfetaminu podobno substanco sinefrin. Jemanje tovrstnih substanc lahko pripelje do povečanega krvnega pritiska in močnejšega srčnega utripa ter anksioznosti in vrtoglavice, pri uporabnikih pa izzove poslabšanje zdravstvenega stanja in v nekaterih primerih celo smrt. Nizozemci poudarjajo, da deklaracije izdelkov ne vsebujejo navedb prepovedanih sestavin, saj so te odkrili le z laboratorijskimi testiranji. Francozi celo menijo, da več kot polovica prehranskih dopolnil z rastlinskimi izvlečki, ki obljubljajo pomoč pri izgubi teže, vsebuje tudi nedovoljene zdravilne učinkovine.

Britanci so se težav, ki nastajajo z uporabo izdelkov z nedovoljenimi sestavinami, lotili tudi drugače. Pripravili so nacionalno kampanjo, ki predvsem mlajše ženske spodbuja k zdravemu prehranjevanju in rekreaciji namesto uživanja prehranskih dopolnil za hujšanje. Strokovnjaki so z odgovori na vprašanja deklet na voljo 24 ur na dan, prek Twitterja in spletne strani pa tudi redno poročajo o novih škodljivih izdelkih in sestavinah na trgu, ki bi morebiti lahko prišli v stik s potrošniki. Britanci namreč beležijo veliko število pojavov kapi, trajnih poškodb jeter  in celo smrtnih primerov zaradi uživanja prehranskih dopolnil, ki naj bi pomagala pri zmanjševanju teže.

Pred hujšanjem strokovnjaki svetujejo posvet z osebnim zdravnikom, za dosego dobrih učinkov pa predvsem zdravo prehranjevanje in veliko rekreacije. Če se vseeno odločite za uživanje prehranskih dopolnil za hujšanje, pa izberite izdelke tistega proizvajalca, ki mu zaupate. Pred jemanjem pa se posvetujte z usposobljenim lekarnarjem, saj vsa prehranska dopolnila niso enako primerna za vse uporabnike.

Naši zdravstveni strokovnjaki pa lahko trdijo, da naredijo vse, kar lahko, za svoje bolnike na tem področju le, če so tudi osebno aktivno vključeni v sistem nutrivigilance, to je spremljanja stranskih učinkov, nastalih zaradi uporabe prehranskih dopolnil.