Lačne omega 3 maščobnih kislin se tumorske celice nažrejo DHA, ki pa jih ne morejo pravilno skladiščiti in se dobesedno zastrupijo in umrejo.

Povezava med vnosom DHA in incidenco tumorjev je znana, mehanizem pa so ravno odkrili.

Celice v kislem mikrookolju (stanje acidoze) v tumorjih zamenjajo glukozo z maščobami kot energetskim virom, da bi se lahko učinkovito razmnoževale. So tudi najbolj agresivne oziroma najraje zapustijo primarni tumor in metastazirajo. Raziskovalci so odkrili, da nekatere  maščobne kisline te celice stimulirajo, druge pa jih zavirajo. DHA jih dobesedno ubije, in sicer v procesu peroksidacije teh maščobnih kislin. Večja kot je količina nenasičenih maščobnih kislin v celici, bolj so tumorske celice obremenjene in večje je tveganje za njihovo oksidacijo.

Vir: Emeline Dierge, Elena Debock, Céline Guilbaud, Cyril Corbet, Eric Mignolet, Louise Mignard, Estelle Bastien, Chantal Dessy, Yvan Larondelle, Olivier Feron. Peroxidation of n-3 and n-6 polyunsaturated fatty acids in the acidic tumor environment leads to ferroptosis-mediated anticancer effects. Cell Metabolism, 2021.