Vitamin D je kritično hranilo s številnimi funkcijami v telesu. Preskrba nosečnice z vitaminom D je pomembna tudi za še nerojenega otroka in pomaga v regulaciji različnih procesov kot je na primer razvoj možganov.

Pigment melanin ščiti kožo pred poškodbami zaradi sončnih žarkov, vendar pa z blokiranjem UV žarkov tudi zmanjša produkcijo vitamina D v koži. Zato je pogostejše pomanjkanje vitamina D med temnopoltimi nosečnicami. V ZDA naj bi tako kar 80 % temnopoltih nosečnic imelo znižan nivo vitamina D v krvi.

V študiji objavljeni leta 2020 so našli približno 46 % nosečnic s pomanjkanjem vitamina D. V kohortno študijo so vključili nosečnice od leta 2006 in zbrali podatke o zdravju in razvoju njihovih otrok. Pri preverjanju nekaj drugih faktorjev z vplivom na IQ otrok, so identificirali vpliv višjih nivojev vitamina D v nosečnosti z višjim IQ pri otrocih starih 4 do 6 let. Čeprav še ne gre za dokaz vzročno posledične povezave, gre za pomembno implikacijo, ki jo je potrebno še raziskati.

Američani v povprečju zaužijejo manj kot 200 IE vitamina D s prehrano in če niso dovolj redno v zadostni meri izpostavljeni sončnim žarkom lahko posežejo po prehranskih dopolnilih. Pri tem se je potrebno zavedati, da so živila, ki vsebujejo vitamin D v znatnih količinah predvsem živalskega izvora, torej mastne ribe, jajca in obogatena živila kot je kravje mleko ali žitarice.

Vir: Melissa M Melough, Laura E Murphy, J Carolyn Graff, Karen J Derefinko, Kaja Z LeWinn, Nicole R Bush, Daniel A Enquobahrie, Christine T Loftus, Mehmet Kocak, Sheela Sathyanarayana, Frances A Tylavsky. Maternal Plasma 25-Hydroxyvitamin D during Gestation Is Positively Associated with Neurocognitive Development in Offspring at Age 4–6 YearsThe Journal of Nutrition, 2020; DOI: 10.1093/jn/nxaa309