Vitamin D je kritično hranilo s številnimi funkcijami v telesu. Preskrba nosečnice z vitaminom D je pomembna tudi za še nerojenega otroka in pomaga v regulaciji različnih procesov kot je na primer razvoj možganov.
Pigment melanin ščiti kožo pred poškodbami zaradi sončnih žarkov, vendar pa z blokiranjem UV žarkov tudi zmanjša produkcijo vitamina D v koži. Zato je pogostejše pomanjkanje vitamina D med temnopoltimi nosečnicami. V ZDA naj bi tako kar 80 % temnopoltih nosečnic imelo znižan nivo vitamina D v krvi.
V študiji objavljeni leta 2020 so našli približno 46 % nosečnic s pomanjkanjem vitamina D. V kohortno študijo so vključili nosečnice od leta 2006 in zbrali podatke o zdravju in razvoju njihovih otrok. Pri preverjanju nekaj drugih faktorjev z vplivom na IQ otrok, so identificirali vpliv višjih nivojev vitamina D v nosečnosti z višjim IQ pri otrocih starih 4 do 6 let. Čeprav še ne gre za dokaz vzročno posledične povezave, gre za pomembno implikacijo, ki jo je potrebno še raziskati.
Američani v povprečju zaužijejo manj kot 200 IE vitamina D s prehrano in če niso dovolj redno v zadostni meri izpostavljeni sončnim žarkom lahko posežejo po prehranskih dopolnilih. Pri tem se je potrebno zavedati, da so živila, ki vsebujejo vitamin D v znatnih količinah predvsem živalskega izvora, torej mastne ribe, jajca in obogatena živila kot je kravje mleko ali žitarice.