Stanje naše mikrobiote lahko vpliva na pojav različnih bolezni ali bolezenskih stanj. Mikrobioto sestavljajo številne bakterijske kulture, mnoge še povsem neraziskane. Prihodnost bo najbrž prinesla številna odkritja v povezavi z zdravjem mikrobiote, nekaj spoznanj vam predstavljamo že danes.

Zanimive ugotovitve prinaša na primer raziskava pacientov s Parkinsonovo boleznijo, ki imajo v črevesju drugačno strukturo bakterij kot zdravi posamezniki. Imajo npr. veliko več bakterijskih sevov Akkermansia sp., medtem ko se določeni sevi pojavljajo manj pogosto kot pri zdravih posameznikih. Po mnenju raziskovalcev prav zadostna količina določenih sevov zdrave posameznike varuje pred tovrstno boleznijo.

Novo spoznanje bo v prihodnje morda lahko pripomoglo k hitrejšemu zaznavanju bolezni in primernemu zdravljenju. Potrebno pa bo seveda še več nadaljnjih raziskav in podrobno proučevanje delovanja sevov.

Kako pomembna je zdrava mikrobiota, se zavedajo tudi Britanci, ki so se lotili novega projekta na področju zdravja prebavnega sistema. Ustanovili so start-up podjetje, ki s personalizirano obravnavo posameznika analizira stanje njegove mikrobiote.

Vodilni raziskovalec pri projektu, profesor Tim Spector, ugotavlja, da je vsak posameznik enkraten tudi glede mikrobiote, zato ne moremo pričakovati, da bo določen probiotični sev pomagal vsem na enak način, ampak je vsakega posameznika potrebno obravnavati individualno.

S projektom Map My Gut zato njegovo podjetje ponuja specializirano analizo posameznikove mikrobiote in obenem personalizirano prehransko svetovanje o tem, kako izboljšati ravnovesje bakterij v mikrobioti. Podjetje s storitvami nagovarja predvsem posameznike, ki imajo težave z debelostjo, alergijami ali določenimi boleznimi, kot je npr. sindrom razdražljivega črevesja in jim zdravniki ne morejo v celoti pomagati. Cena testiranja znaša nekaj več kot 350 evrov, vključuje pa tudi posvet s prehranskim strokovnjakom. Po mnenju Spectorja bo v prihodnjih 5 letih takšno personalizirano svetovanje postalo redna praksa.

Raziskovalci se pospešeno lotevajo proučevanja različnih povezav med delovanjem črevesne mikrobiote in drugih delov telesa. Ostaja pa odprto vprašanje, ali gre za zdravljenje in kdo torej lahko svetuje pravi sev probiotika za posameznika. Je to zdravnik, zdravnik specialist, je to lekarnar ali prehranski svetovalec ali pač vsak posameznik sam, kot to v praksi poteka sedaj.

 

Vir: Anna Heintz-Buschart PhD, Urvashi Pandey MS, Tamara Wicke, Friederike Sixel-Döring MD, Annette Janzen MD, Elisabeth Sittig-Wiegand SN, Claudia Trenkwalder MD, Wolfgang H. Oertel MD, Brit Mollenhauer MD, Paul Wilmes PhD. 2017. The nasal and gut microbiome in Parkinson’s disease and idiopathic rapid eye movement sleep behavior disorder. Movement Disorders.