Starejši ljudje se pogosto soočajo z različnimi motnjami duševnega zdravja. K njim pogosto prispeva pomanjkanje folne kisline, pa tudi različnih vitaminov B kompleksa. S študijo so zato želeli raziskovalci proučiti vlogo folata, vitamina B12 in B6 ter riboflavina pri depresiji in anksioznosti. Obenem so preverjali tudi možnost dodajanja teh vitaminov v običajna živila in s tem potencialno zmanjšanje tveganja za pojav mentalnih težav.

Irska raziskava je bila izvedena na več kot 5000 starostnikih, starejših od 60 let, in sicer v obdobju 4 let.

Preiskave sodelujočih so pokazale, da boljši status vitamina B v krvi dejansko lahko izboljša mentalno zdravje starejših. Z rednim dodajanjem obogatenih živil ali prehranskih dopolnil v svojo prehrano bi tako lahko zmanjšali pojav depresije pri starostnikih.

Naslednja poteza je na strani uradnih institucij. Kako bodo ukrepale in ali se bo na podlagi tega izboljšalo duševno stanje starostnikov, pa bo pokazal čas.

 

Vir: Katie Moore, Catherine F. Hughes, Leane Hoey, Mary Ward, Conal Cunningham, Anne M. Molloy, J.J. Strain, Kevin McCarroll, Miriam C. Casey, Fergal Tracey, Eamon Laird, Maurice O’Kane, Helene McNulty. 2019. B-vitamins in Relation to Depression in Older Adults Over 60 Years of Age: The Trinity Ulster Department of Agriculture (TUDA) Cohort Study. Journal of the American Medical Directors Association. Volume 20, Issue 5. doi.org/10.1016/j.jamda.2018.11.031.