Številno zelenjavo moramo pred uživanjem toplotno obdelati. Raziskava je preverjala učinek toplotne obdelave na obstoj hranilne vrednosti folatov, karotenoidov in vitamina C.

Zelenjavo lahko toplotno obdelamo na različne načine, v raziskavi so preverjali štiri – kuhanje z vrenjem, kuhanje na pari, kuhanje na pari v posodi na pritisk in kuhanje v mikrovalovni pečici.

Kuhanje z vrenjem se je izkazalo kot najbolj neugodna metoda za ohranjanje hranilne vrednosti vitaminov v zelenjavi. S kuhanjem se je namreč izgubilo kar 51 % vitamina C, 68 % folatov, 15 % luteina, 9 % betakarotena v primerjavi s svežo zelenjavo. Pri ostalih načinih toplotne obdelave pa je bila obstojnost boljša.

Vprašanje je torej, kako koristna je za nas recimo vsebnost vitamina C v krompirju.

 

Vir: Sylvie Bureau, Sonia Mouhoubi, Line Touloumet, Caroline Garcia, Florie Moreau, Valérie Bédouet, Catherine M.G.C. Renard. 2015. Are folates, carotenoids and vitamin C affected by cooking? Four domestic procedures are compared on a large diversity of frozen vegetables. LWT – Food Science and Technology. Volume 64, Issue 2. 735-741. doi.org/10.1016/j.lwt.2015.06.016.