Prva genetska študija na svetu kaže, da uživanje 6 ali več skodelic kave na dan lahko poveča količino lipidov v krvi in značilno poveča tveganje za kardiovaskularne bolezni. Ta korelacija je tako pozitivna kot od odmerka odvisna, kar pomeni, da več kave kot uživate, večje je vaše tveganje za kardiovaskularno obolenje. V študiji so iskali genetske in fenotipske povezave med vnosom kave in plazemskim profilom lipidov. Odkrili so dokaze, da navade uživanja kave prispevajo k spremenjenim lipidnim profilom, ki pa povečajo tveganje za srčno-žilne bolezni.

Kavna zrna vsebujejo spojino kafestol, ki pospešuje nastajanje holesterola. Ta spojina je prisotna predvsem v nefiltriranih napitkih kot so npr. turška in grška kava, pa tudi v ekspresnih kavah, ki so podlaga za kapučino in kave z mlekom. Po drugi strani kafestola ni ali skorajda ni v filtriranih in instantnih kavah. To so informacije pomembne predvsem za ljudi s povišanim holesterolom. Pomembna pa je seveda tudi količina redno zaužite kave.

Študija je zajela 362 571 udeležencev, starih med 37 in 73 let.

Vir: Ang Zhou, Elina Hyppönen. Habitual coffee intake and plasma lipid profile: Evidence from UK BiobankClinical Nutrition, 2021; DOI: 10.1016/j.clnu.2020.12.042