V Evropski uniji deluje sistem hitrega obveščanja za živila in krmo (Rapid Alert System for Food and Feed (RASFF)). Države članice se tako med seboj učinkovito obveščajo o izdelkih, ki niso skladni z zakonodajo in/ali predstavljajo tveganje za zdravje ljudi in tako preprečujejo, da škodljivi izdelki pridejo na trg ali pa se pravočasno umaknejo. Mednje sodijo tudi prehranska dopolnila.

V februarju 2019 je sistem RASSF zabeležil 331 živil, ki bi lahko predstavljali resno grožnjo za zdravje prebivalcev Unije, od tega 26 primerov prehranskih dopolnil. Na trgu Združenega kraljestva se je na spletu pojavil 2,4-dinitrofenol, na Češkem pa so v dveh prehranskih dopolnilih zaznali prisotnost sildenafila, ki so ga v enem od izdelkov zaznali tudi Hrvati. Nizozemci so ugotovili, da so v dopolnilu z izvlečkom iz šentjanževke prisotni pirolizidinski alkaloidi. Francozi so poročali o previsokem odmerku kofeina v dopolnilu iz Nizozemske in pa o prisotnosti laktoze beljakovinah za športnike, ki naj bi bile rastlinskega izvora, našli pa so tudi izdelek, ki je vseboval 900 mg kofeina v dnevno priporočeni dozi. Španci so v enem od izdelkov zaznali sledi rakov. Irci so v izdelku zaznali nedovoljeno substanco magnezijev orotat.

Španci so zabeležili tudi nekaj manj resnih groženj, in sicer v dveh dopolnilih s sestavino, ki sodi v področje novih živil – kanabidiol (CBD). Pri nekaterih izdelkih pa v sistemu RASSF stopnja ogroženosti ni določena. Švedi so na tem področju zaznali neavtorizirano lansiranje izdelkov z ameriškim slamnikom, baldrijanom ter glogovimi jagodami in pa neavtorizirano novo živilo agmatin sulfat. Čehi so zasledili izdelek z betainom in magnezij v kovinski obliki, Madžari pa neavtorizirano barvilo E 127 in neavtorizirano novo živilo zeolit. Prehransko dopolnilo s kanabidiolom so našli tudi Avstrijci.