NIJZ je na podlagi spremljanja nutrivigilančnih primerov v letu 2018 pripravil poročilo previdnosti pri jemanju prehranskih dopolnil za hujšanje. Na trgu se namreč vsako leto pojavljajo številni novi izdelki z novimi sestavinami, ki naj bi učinkovale pri hujšanju. Najpogosteje se v tovrstnih prehranskih dopolnilih pojavljajo sestavine, kot so ekstrakt belega fižola, ekstrakt zelene kave, Garcinia cambogia, glukomanan, grenka pomaranča ali Citrus aurantium, guarana, hitosan (chitosan), johimbin ali yohimba, kofein, konjugirana linolna kislina (CLA), krom, malinovi ketoni, mate, zeleni čaj in ekstrakt zelenega čaja.

NIJZ opozarja, da imajo prehranska dopolnila lahko ne le hranilne, temveč tudi fiziološke učinke na organizem, zato lahko pri jemanju pride tudi do neželenih učinkov. Prehranska dopolnila za hujšanje običajno namreč vsebujejo mešanico različnih sestavin, ki naj bi imele določen učinek na hujšanje. A njihovo delovanje v kombinaciji z ostalimi pogosto ni dovolj raziskano, saj je predmet raziskav pogosto le ena posamezna sestavina.

Pred jemanjem prehranskih dopolnil za hujšanje se je zato dobro posvetovati s strokovnjakom v lekarni ali pa s svojim osebnim zdravnikom. Previdni bodite predvsem pri naročanju izdelkov iz tujine in pri jemanju – držite se dnevne priporočene doze.