V študiji so raziskovali prehrano različnih populacij po svetu. V obdobju 16 let so analizirali prehrano 137 130 udeležencev v 21 državah ter ugotovili, da se je uživanje rafiniranih žitaric in dodanih sladkorjev v zadnjih letih močno povečalo.
Žitarice so razdelili v tri skupine: rafinirane žitarice, polnovredna žita in bel riž. Rafinirane žitarice so bela moka in bel kruh, testenine, različni kosmiči, krekerji, pekovski izdelki in slaščice. Polnovredne žitarice vključujejo polnovredne moke in intaktna ali počena zrna žit.
Ugotovili so, da je uživanje več kot 7 porcij rafiniranih žit na dan povezano z 27 % večjim tveganjem za zgodnjo smrt, 33 % večjim tveganjem za srčne bolezni in 47 % večjim tveganjem za srčno kap.
Nobenih pomembnih neželenih učinkov povezanih z uživanjem polnovrednih žitaric ali belega riža niso našli.