V študiji so raziskovali prehrano različnih populacij po svetu. V obdobju 16 let so analizirali prehrano 137 130 udeležencev v 21 državah ter ugotovili, da se je uživanje rafiniranih žitaric in dodanih sladkorjev v zadnjih letih močno povečalo.

Žitarice so razdelili v tri skupine: rafinirane žitarice, polnovredna žita in bel riž. Rafinirane žitarice so bela moka in bel kruh, testenine, različni kosmiči, krekerji, pekovski izdelki in slaščice. Polnovredne žitarice vključujejo polnovredne moke in intaktna ali počena zrna žit.

Ugotovili so, da je uživanje več kot 7 porcij rafiniranih žit na dan povezano z 27 % večjim tveganjem za zgodnjo smrt, 33 % večjim tveganjem za srčne bolezni in 47 % večjim tveganjem za srčno kap.

Nobenih pomembnih neželenih učinkov povezanih z uživanjem polnovrednih žitaric ali belega riža niso našli.

Vir: Sumathi Swaminathan, Mahshid Dehghan, John Michael Raj, Tinku Thomas, Sumathy Rangarajan, David Jenkins, Prem Mony, Viswanathan Mohan, Scott A Lear, Alvaro Avezum, Patricio Lopez-Jaramillo, Annika Rosengren, Fernando Lanas, Khalid F AlHabib, Antonio Dans, Mirac Vural Keskinler, Thandi Puoane, Biju Soman, Li Wei, Katarzyna Zatonska, Rafael Diaz, Noorhassim Ismail, Jephat Chifamba, Roya Kelishadi, Afzalhussein Yusufali, Rasha Khatib, Liu Xiaoyun, Hu Bo, Romaina Iqbal, Rita Yusuf, Karen Yeates, Koon Teo, Salim Yusuf. Associations of cereal grains intake with cardiovascular disease and mortality across 21 countries in Prospective Urban and Rural Epidemiology study: prospective cohort studyBMJ, 2021; m4948 DOI: 10.1136/bmj.m4948