Svetovna zdravstvena organizacija je leta 1981 vpeljala Mednarodni kodeks o trženju nadomestkov materinega mleka, katerega namen sta bila promocija in spodbujanje dojenja ter vključevanje omejitev pri trženju mlečnih formul.

Napotkom navkljub pa se industrija otroških formul pogosto sooča z obtožbami glede nespoštovanja kodeksa. Med najpogostejšimi »kršitvami« kodeksa naj bi bila direktna promocija materam v trgovinah in zdravstvenim delavcem v ustanovah.

Slovenija je leta 2010 sprejela svoje Smernice zdravega prehranjevanja za dojenčke, ki jih je pripravilo Ministrstvo za zdravje. Smernice razlagajo potrebe dojenčkov in spodbujajo dojenje, ne dotikajo pa se dolžnosti proizvajalcev. Čeprav so v skladu s Pravilnikom o o začetnih formulah za dojenčke in nadaljevalnih formulah za dojenčke in majhne otroke št. 54/07 pri nas proizvajalci dolžni informacije o mlečnih formulah posredovati le ob hkratni navedbi o prednostih dojenja in je oglaševanje začetnih formul nestrokovni javnosti prepovedano, lahko še vedno opazimo določene nepravilnosti.

Lekarnarji imate na tem mestu pomembno vlogo, saj se dnevno srečujete z materami, ki k vam pridejo po nasvet o nadomestni prehrani za njihove otroke. Tudi vi ste zdravstveni delavci, zato jim svetujte po svoji neodvisni strokovni presoji. Pri tem si lahko pomagate z uporabo baze P3 Professional, ki vključuje tudi mlečne formule na slovenskem trgu, o katerih smo pisali v enem izmed preteklih prispevkov.